Steeds meer van onze klanten besluiten om zelf hun voer te maken. Op deze manier kunnen ze sneller bijsturen in de samenstelling van het voer omdat het dagelijks uit de ‘eigen fabriek’ afkomstig is. Denk bijvoorbeeld aan de warmere dagen. Dieren hebben dan minder eetlust, maar om ze in topconditie te houden kan het voer op dat moment energierijker gemaakt worden (zodat ze er minder van nodig hebben).
Veel grondstoffen (o.a. mais en tarwe) worden in bulk ingekocht en gelost in de stortbunker. Automatisering zorgt er vervolgens voor dat het in de juiste silo terechtkomt en dat dit proces ook continu wordt bewaakt. De inhoud van de silo’s meten we steeds vaker met ultrasone sensoren om inzicht te krijgen in de actuele inhoud.
Maakt de pluimveehouder dan écht alles zelf? Nee, zeker niet. De voederfabrikant levert de premixen aan, welke vervolgens door de boer worden gebruikt. Zo kan er mais en tarwe (gemalen en ongemalen) toegevoegd worden aan het voer. De hamermolen wordt optimaal aangestuurd op basis van het product, het juiste toerental en de juiste draairichting. Op deze manier kan er ook flexibel gewerkt worden. Alle vaste grondstoffen en vloeistoffen worden in exact de juiste hoeveelheid in een lintmenger gedoseerd en vervolgens wordt het geheel gemengd. Na het mengen wordt het voer direct getransporteerd naar de voorraadsilo van de stal of het wordt verzameld in de bulkwagen voor transport naar een andere locatie of collega-pluimveehouder.
De mengsoftware voor dit soort installaties wordt gedaan door de Orion-MX van @Hotraco. De grondstof inname (inclusief transport), de hamermolen besturing en het afvoertransport is afkomstig uit de keuken van Wouters Groep. We voelen onszelf nog net geen sterren-chef. 😉