Op de pluimvee locatie van onze klant is sprake van een knap staaltje energiebeheer. Er ‘is een noodstroom-aggregaat van 200kVA (228A) aanwezig die bij spanningsuitval de volledige locatie van energie voorziet. Dit volledig automatisch natuurlijk!
Toch ging de ondernemer een stap verder: er werden PV-panelen gelegd in combinatie met een EOS (EnergieOpslagSysteem). Zo kan de zelf opgewekte energie van de PV-panelen opgeslagen worden in de accu om op een later moment alsnog gebruikt te worden. Is er sprake van voldoende overschot? Dan pas wordt er teruggeleverd aan het energienet. Valt het energienet onverhoopt uit, dan is er altijd nog de ‘accu’ die het bedrijf alsnog kan voorzien van energie. Raakt de accu te ver leeg?
Dán wordt er overgeschakeld naar het noodstroom-aggregaat.
Twee stappen verder
De betreffende ondernemer ging niet 1 maar 2 stappen verder: het aggregaat wordt maandelijks automatisch getest. Echter betreft het dan enkel de dieselmotor die gecontroleerd wordt (we schakelen niet volledig over). Wat als we tijdens het testen de accu opladen met behulp van het noodstroom-aggregaat? Zo worden in één test-run alle voorzieningen getest.
Stap drie om het af te maken
Oog voor detail: alle apparaten zijn speciaal op wens van de klant voorzien van de juiste lakkleur. Het oog wil namelijk ook wat en de installatie komt nu echt over als een eenheid. Een uiterst krachtige eenheid, dat is wel duidelijk!